Normeringsonderzoek van de nieuwe Boom LVS-toets Begrijpend Lezen in groep 4 t/m 8
Wil je gratis kennismaken met het Boom LVS en beoordelen of het Boom LVS past bij jouw toetsvisie? Wil je voor iedere leerling weten hoe zij zich op de hoofd- en subdomeinen van het begrijpend lezen ontwikkelen en wil je handvatten hebben om hun ontwikkeling verder te stimuleren? Doe dan mee aan het normeringsonderzoek van de nieuwe Boom LVS-toets Begrijpend Lezen!
Toetsen moeten vooral een rijke informatiebron zijn die jou, je team, het kind en zijn ouders helpen om meer inzicht te krijgen in zijn ontwikkeling en ontwikkelingskansen. Dit doen we onder andere door de inhoud en de normering van onze toetsen actueel te houden. Zo ook met de Boom LVS-toets Begrijpend Lezen, de leerlingvolgtoets die methode-onafhankelijk het vaardigheidsniveau leerlingen op het gebied van begrijpend lezen in kaart brengt.
Op dit moment bereiden we een nieuwe versie van deze toets voor: volledig afgestemd op de inhoud van de referentieniveaus. Daar hoort ook een nieuwe normering bij. Graag nodigen we je uit om aan dit onderzoek mee te werken.
Wie?
De toets is bestemd voor leerlingen in groep 4 t/m 8 en neem je dus af bij al jullie leerlingen.
Wanneer?
In mei 2021 neem je de toets af bij de leerlingen in groep 4 t/m 8.
Wat?
De toets heeft voor elk leerjaar een A- en een B-versie en bevat verschillende typen teksten (verhalend, informatief, betogend, instructief) over diverse thema’s (vakantie, verkeer, natuur, eten, ruimte enz.), natuurlijk in oplopend AVI- en referentieniveau. De toets voor groep 4 bevat 26 opgaven, oplopend naar 42 opgaven bij de toets voor groep 8.
Om ervoor te zorgen dat je de toets straks op elk moment in het leerjaar kunt afnemen, zo breed mogelijk kunt inzetten en jou rijke diagnostische informatie oplevert, neem je tijdens het normeringsonderzoek in groep 4 t/m 7 steeds drie toetsen af: de A- en/of de B-versie van de toets van het eigen leerjaar en de A- en/of de B-versie van de toets van het leerjaar erna. In groep 8 neem je de A- en/of de B-versie van de toets van het eigen leerjaar af en de referentieset 1F en/of 1S.
Hoe?
De toets verschijnt zowel op papier als digitaal. Tijdens het normeringsonderzoek zijn de meeste afnames digitaal, maar maken alle leerlingen ook 1 toets op papier (behalve groep 4). Voor jou een mooie manier om te beoordelen hoe deze vormen van afname bij jullie en de leerling(en) past.
Voor de afname op papier ontvang je een duidelijke afname-instructie en voor elke groep het benodigde aantal toetsboekjes. Na afname stuur je de toetsboekjes naar ons antwoordnummer op. Wij kijken de toetsen na.
Voor de digitale afname ontvang je ook een afname-instructie en voor iedere leerling een digitale uitnodiging. Zodra alle leerlingen de toets hebben gemaakt, geef je ons een seintje zodat wij weten dat de afnames op jouw school zijn afgerond.
Wat levert dit jou en jouw school op?
Doe je mee? Dan ontvang je:
- Voor iedere leerling een individuele diagnostische analyse. Deze geeft je inzicht in het niveau van de leerling op de verschillende categorieën van het referentiekader m.b.t. begrijpend lezen en kun je meteen gebruiken om de ontwikkeling van de leerling te stimuleren. In juli sturen we de analyses toe.
- Een boekenpakket ter waarde van ruim 100 euro bestaande uit: het recent verschenen Rijke taal, de klassieker Dyslectische kinderen leren lezen, het verrassende Perfectionistische leerlingen en het belangrijke Mediation op school.
Geïnteresseerd? Enthousiast?
Meld je meteen aan via de knop hieronder. Voor vragen kun je terecht bij de coördinator van het onderzoek, Barbara van der Valk: onderzoek@boomtestonderwijs.nl.
En dan?
Zodra ik je aanmelding heb ontvangen, neem ik contact met je op om je deelname te bevestigen en de afname in praktische zin voor te bereiden (planning, materiaal, achtergrondgegevens van de leerlingen, AVG-proof bewerkersovereenkomst).