Hoewel er enorm veel onderzoek naar dyslexie wordt gedaan, is de kennis die dit oplevert weinig toegankelijk. Dit leidt ertoe dat er vaak gewerkt wordt op basis van verouderde inzichten en dat veel meningen die over dyslexie te horen en te lezen zijn weinig bijdragen aan beter begrip.
In dit voor het Nederlandse taalgebied unieke Handboek dyslexie is de actuele wetenschappelijke kennis over dit onderwerp op een overzichtelijke wijze samengevat. De vele casuïstiek illustreert bovendien de verscheidenheid van de persoonlijke verhalen die achter de diagnose schuilgaan. Auteur Tom Braams is al ruim dertig jaar werkzaam als diagnosticus en behandelaar van leerstoornissen en kan als geen ander de theorie met de praktijk verbinden.
Dit boek is geschikt voor iedereen die een up-to-date en volledig overzicht zoekt over dyslexie op een wetenschappelijk niveau.
Tom Braams (1959) is onderwijspsycholoog, opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde veel over lezen, spellen en rekenen, waaronder Dyslexie, een complex taalprobleem (1996, 2002, 2014), Dyslectische kinderen leren lezen (met Anneke Smits) en De gelukkige rekenklas (met Marisca Milikowski). Hij is zelfstandig gevestigd gz-psycholoog en doet diagnostisch onderzoek naar onderwijs- en leerproblemen (zie www.de-onderwijspsycholoog.nl).
“In dit handboek slaagt Tom Braams erin om de recentste inzichten in verband met dyslexie op een zeer toegankelijke manier weer te geven en te koppelen aan op bewijs gebaseerde diagnostische procedures en behandelingsmethodes. Dit boek, duidelijk gelardeerd met zijn jarenlange praktijkervaring, verdient de status van het beste Nederlandstalig multidisciplinaire standaardwerk over dyslexie (...). Het is dan ook verplichte literatuur voor iedereen die professioneel met kinderen, jongeren en volwassenen met lees- en spellingproblemen of dyslexie aan de slag gaat.”
Lees de complete recensie van Lieven Coppens.