Op deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het Boom leerlingvolgsysteem. Is jouw vraag niet beantwoord? Laat het ons weten. Dan geven we je antwoord en nemen we de vraag op op deze pagina.
Op deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het Boom leerlingvolgsysteem. Is jouw vraag niet beantwoord? Laat het ons weten. Dan geven we je antwoord en nemen we de vraag op op deze pagina.
De toetsen zijn flexibel in te zetten. Leerlingen zitten dus niet aan vaste toetsmomenten (of toetsweken) vast. Leerkrachten bepalen zelf het moment waarop de leerling eraan toe is om de toets te maken. Daarnaast volstaat 1 keer per jaar toetsen (2 kan ook). Beide factoren zorgen voor minder toetsdruk (en toetsstress) bij zowel leerlingen als leerkrachten. Daarnaast zien de toetsen er kindvriendelijk uit; leerlingen krijgen een persoonlijk toetsboekje en de opgaven zijn kort en bondig.
Ja, alle leerlingvolgtoetsen zijn voor alle groepen erkend door de College voor Toetsen en Examens (CvTE). Dat is van belang omdat scholen verplicht zijn om hun leerlingen in de basisschoolloopbaan te volgen met een door het CvTE erkend leerlingvolgsysteem. De inspectie ziet daarop toe.
Het CvTE heeft deze taak per 1/1/2023 overgenomen van de Expertgroep Toetsen PO. De beoordelingen van de Expertgroep heeft het CvTE onverkort overgenomen.
Bekijk via deze link de beoordeling van de Boom LVS-toets Begrijpend Lezen (versie 2012 en versie 2013), Hoofdrekeken, Rekenen-Wiskunde, Spelling, Technisch Lezen en Technisch Lezen Woorden. De beoordeling van het PI-dictee is hier ook te vinden.
Alle toetsen van het Boom leerlingvolgsysteem zijn continu genormeerd. Dit betekent dat je de toetsen in elke maand van het leerjaar kunt afnemen. Elke maand zijn ze anders genormeerd, dus elke maand heb een een betrouwbare uitslag. Daar zorgen de 10 normeringen per jaar voor. Dit maakt Boom LVS echt uniek, omdat andere aanbieders vaak maar 3 momenten normeren. Je bepaalt dus zelf het best passende afnamemoment.
Op deze poster staan de normerings- en afnamemaanden op een rij.
Ja zeker. Als Boom LVS Abonnee kies je zelf voor papier, digitaal of een combinatie van beiden.
Leerlingen krijgen bij rekenen-wiskunde en begrijpend lezen een persoonlijk toetsboekje dat de hele basisschoolcarrière meegaat. Zo'n toetsboekje heeft iets weg van een werkboekje en bestaat uit 2 x zes blokken voor rekenen en 2 x 5 blokken voor begrijpend lezen. Voor elk leerjaar is een blok ontwikkeld en van elk blok is er een A- en een B-versie. Zo kun je, als je dat wilt, de toets twee keer per jaar afnemen.
We snappen heel goed dat je materiaal wilt bekijken. Maar we willen natuurlijk niet dat de toetsvragen op straat komen te liggen. Daarom hebben we een aantal voorbeeldtoetsen online beschikbaar gemaakt. Jij kunt eenvoudig bekijken hoe de toetsen eruit zien, en krijgt een indruk van de opmaak: kort, kindvriendelijk en rustig.
Bekijk de voorbeeldtoets: Boom LVS Begrijpend Lezen
Bekijk de voorbeeldtoets: Boom LVS Rekenen-Wiskunde
Bekijk de voorbeeldtoets: Boom LVS Spelling
Bekijk de voorbeeldtoets: Boom LVS Rekenen-Wiskunde Contextrijk
Ja hoor! Boom rapporteert namelijk op heel veel scores. Deze leg je eenvoudig naast je vorige systeem. Bijvoorbeeld DLE, Percentiel, I-V en A-E, vaardigheidsscores, referentieniveaus en AVI.
Zeker. De resultaten zijn direct te bekijken in de leerlingadministratiesystemen Esis, ParnasSys, FocusPO en Schoolkr8. Dat werkt via de UWLR -koppeling (Uitwisseling Leerlinggegevens en Resultaten). Met deze koppeling kunnen gegevens veilig tussen een educatieve applicatie als het Boom testcentrum en een leerlingadministratiesysteem worden uitgewisseld. Op de site van Edustandaard vind je hierover meer informatie.
Staat jouw LAS of dashboard hier niet bij? Laat het ons weten, zodat wij contact met de betreffende applicatie kunnen opnemen.
Veel scholen gingen je voor en kozen voor Boom. Niet voor niets, want wij maken al heel lang toetsen. Misschien ken je ons van het PI-dictee en of van de NIO?
Benieuwd naar wat onze abonneescholen van het Boom LVS vinden? Kijk dan eens op deze pagina.
Wij houden van compacte toetsen, dus we vinden dat het ook voor een leerkracht eenvoudig moet zijn om ermee te werken. Daarom helpen we je bij de overstap met een korte implementatietraining en technische onboarding. Bovendien ontvang je een duidelijke instructiekaart die je er jaarlijks bij pakt. Er staat op wat je ook alweer moet doen voor, tijdens en na de toets.
Het Boom LVS is doorstroomtoetsonafhankelijk. Álle doorstroomtoetsen sluiten dus aan bij het Boom LVS.
Met het Boom LVS en de verschillende doorstroomtoetsen heb je optimale keuzevrijheid. Maak daar gebruik van!
Voor alle Boom LVS-toetsen zijn parallelle versies beschikbaar. De A- en B-versie van elke toets zijn gelijkwaardig aan elkaar. Dit betekent dat het psychometrisch gesproken niet uitmaakt welke versie je bij een leerling afneemt. De versies zijn zodanig geconstrueerd dat ze even moeilijk zijn. In de praktijk blijkt soms de ene versie net iets moeilijker of makkelijker te zijn dan de andere versie, maar voor deze verschillen is gecorrigeerd in de berekening van de vaardigheidsscore en daarmee ook voor de uiteindelijke normscores.
Op deze manier is het eenvoudig om opbrengstgericht werken: uit de diagnostische analyses blijkt welke hoofd- en subdomeinen een leerling goed beheerst en wat een leerling minder goed beheerst. Hier kun je vervolgens je lesaanbod op aanpassen. In een later stadium kun je dan met de tweede versie van de toets (dit kan zowel de A- of B-versie zijn) controleren in hoeverre de leerling de behandelde lesstof beheerst.
Wij hebben gemerkt dat veel scholen zelf al prachtige instrumenten voor kleuters hebben. Wij hebben daarom geen volgsysteem voor groep 1-2.
Wij bieden wel KleurenSchat;een observatie-instrument waarmee je op speelse wijze een inschatting maakt van de woordkennis van kinderen in de groepen 1 t/m 4.Dat gebeurt door het kleuren van figuren in thematische kleurplaten. In een kort tijdsbestek wordt zo in kaart gebracht welke woorden een leerling al kent. De verslagen geven je vervolgens handelingsgerichte suggesties.
Onze ervaring is dat veel scholen hier geen behoefte aan hebben. Zij werken vaak al met goede materialen hiervoor.
Voor groep 6, 7, 8 is er wel de leermotivatietest 6-7-8. Daarin worden aan de hand van 78 stellingen leermotivatie, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en sociale wenselijkheid gemeten.
Deze toetsen opgenomen in de Regeling screenings- en testinstrumenten lwoo en pro schooljaar 2022–2023 en mogen dus worden ingezet voor verwijzing naar het leerwegondersteunend en het praktijkonderwijs.
Ja, de OSO-codes van de Boom LVS-toetsen zijn in ParnasSys beschikbaar. Landelijk genormeerde toetsen hebben een zogenoemde OSO-code. Deze codes worden gebruikt om toetsresultaten van een leerling uit te wisselen, onder andere wanneer een leerling van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaat of wanneer een leerling van basisschool verandert. Hierdoor kunnen de toetsresultaten van leerlingen dus makkelijk en betrouwbaar worden overgedragen naar andere (leerlingvolg)systemen in het basis- en het voortgezet onderwijs, indien dit systeem ook de OSO-codes hanteert.
Voor dyslectische leerlingen is er bij Begrijpend Lezen, Rekenen-Wiskunde, Hoofdrekenen, Technisch lezen Tekst en Spelling ook een vergrote versie van het testboekje of de toetsbladen beschikbaar.
De Boom LVS-toets Rekenen-Wiskunde is een ‘zo context arm mogelijke’ toets. Dat betekent o.a. dat er weinig ‘te lezen’ valt, en de meeste dyslectische leerlingen dus geen hulp(middelen) nodig zullen hebben om de toetsopgaven zelfstandig te maken.
Bovendien geldt bij verschillende toetsen geen tijdslimiet: leerlingen (dyslectisch of niet) mogen er (binnen een redelijke termijn) zo lang aan werken als nodig is. Hiermee wordt het voornaamste deel van de handicap weggenomen.
Nee, dit is niet nodig. Bij een abonnement op het Boom LVS zitten credits inbegrepen in je abonnement. Dit betekent dat je deze niet apart hoeft aan te schaffen en dat je altijd zeker weet dat je kunt normeren. Wel zo makkelijk.
Boom uitgevers Amsterdam vindt privacy belangrijk en heeft het ‘Convenant Digitale Onderwijsmiddelen en Privacy – Leermiddelen en toetsen’ ondertekend.
Het Boom testcentrum is ISO/IEC 27001:2013 gecertificeerd. ISO 27001 is de internationale standaard voor informatiebeveiliging.