Op deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het Boom leerlingvolgsysteem. Is jouw vraag niet beantwoord? Laat het ons weten. Dan geven we je antwoord en nemen we de vraag op op deze pagina.
Op deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het Boom leerlingvolgsysteem. Is jouw vraag niet beantwoord? Laat het ons weten. Dan geven we je antwoord en nemen we de vraag op op deze pagina.
Ja, alle leerlingvolgsysteemtoetsen zijn voor alle groepen (3 t/m 8) goedgekeurd door de Expertgroep Toetsen PO. De inspectie ziet erop toe dat de scholen enkel door de Expertgroep goedgekeurde leerlingvolgtoetsen gebruikt. De enige uitzondering hierop zijn leerlingvolgtoetsen die voor de invoering van het Toetsbesluit reeds een COTAN beoordeling hadden. Alle toetsen van het Boom LVS zijn conform bovenstaande regeling (en dus door de Expertgroep en/of de COTAN) goedgekeurd.
Bekijk via deze link de Expertgroep-beoordeling van de Boom LVS-toets Rekenen-Wiskunde, de Boom LVS-toets Spelling, de Boom LVS-toets Technisch Lezen en de Boom LVS-toets Hoofdrekenen.
Bekijk via deze link de COTAN-beoordeling van de Boom LVS-toets Begrijpend Lezen.
Er zijn een aantal aspecten die de Boom LVS-toetsen kindvriendelijk maken. Allereerst zijn de toetsen flexibel in te zetten. Leerlingen zitten dus niet aan vaste toetsmomenten (of toetsweken) vast, maar leerkrachten bepalen zelf het moment waarop de leerling eraan toe is om de toets te maken. Daarnaast volstaat 1 keer per jaar toetsen. Beide factoren zorgen voor minder toetsdruk (en toetsstress) bij zowel leerlingen als leerkrachten. Tenslotte zien de toetsen er kindvriendelijk uit; leerlingen krijgen een persoonlijk toetsboekje en de opgaven zijn kort en bondig.
Jessica Hendriks, adjunct-directeur op basisschool De Regenboog in Den Haag zegt hierover: “Het draagvlak voor de toetsen van het Boom LVS was er direct op het moment dat mijn collega's de toetsen zagen. Je hebt maar 1 afnamemoment, de toets is in 1 lesuur gemaakt en een kind kan gewoon laten zien wat hij kan en ziet zelf niet wat hij fout heeft gedaan. Als je de toets ziet snap je het verschil."
Alle toetsen van het Boom leerlingvolgsysteem zijn, zoals dat heet, continu genormeerd. Dit betekent dat je alle toetsen in elke maand van het leerjaar kunt afnemen. Je bepaalt dus zelf het best passende afnamemoment. Op deze poster staan de normerings- en afnamemaanden op een rij.
Op dit moment zijn de Boom LVS-toetsen voor iedereen beschikbaar op papier. Binnenkort zijn Boom LVS Rekenen-Wiskunde, Spelling en Begrijpend Lezen voor Boom LVS Abonnees ook digitaal af te nemen.
Zelf kiezen
We vinden het namelijk belangrijk dat je zelf kunt kiezen tussen digitaal of op papier toetsen, zodat je de vrijheid hebt om te kiezen voor de vorm die het beste past bij jouw leerlingen, school en toetsvisie. Deze keuzevrijheid biedt de mogelijkheid om jouw toetsvisie in te vullen op een manier die écht bij je past.
Papieren toetsen
Leerlingen ervaren tijdens het maken van een toets de rust van papier. Daarnaast is het lezen van teksten op papier voor veel leerlingen prettig. Het zorgt voor overzicht en leerlingen hebben de mogelijkheid om terug te bladeren en de opgaven nog eens door te nemen.
Digitaal toetsen
Het is fijn dat leerlingen digitaal vaardig worden. Sommige leerlingen geven nu al een voorkeur aan digitaal werken. Uiteraard kunnen leerlingen hun antwoorden ook digitaal opnieuw doornemen. Omdat het proces minder foutgevoelig en meer geautomatiseerd is, zitten er voor de leerkracht ook voordelen aan digitaal toetsen.
Op dit moment zijn we bezig met het digitaliseren van de Boom LVS-toetsen. De eerste toets, de Boom LVS-toets Begrijpend Lezen is al digitaal beschikbaar; Rekenen-Wiskunde en Spelling volgen ook in schooljaar 2022-2023. Ben je benieuwd naar de nieuwe toetsen en wil je als eerste kennismaken? Houd onze pagina met pilots en normeringsonderzoeken in de gaten.
Het Boom LVS is eindtoetsonafhankelijk. Álle eindtoetsen sluiten dus aan bij het Boom LVS.
Leerlingen krijgen van elke toets een persoonlijk toetsboekje dat de hele basisschoolcarrière meegaat. Zo'n toetsboekje heeft iets weg van een werkboekje en bestaat uit twee keer zes blokken. Voor elk leerjaar is een blok ontwikkeld en van elk blok is er een A- en een B-versie. Zo kun je, als je dat wilt, de toets twee keer per jaar afnemen.
Voor alle Boom LVS-toetsen zijn parallelle versies beschikbaar. De A- en B-versie van elke toets zijn gelijkwaardig aan elkaar. Dit betekent dat het psychometrisch gesproken niet uitmaakt welke versie je bij een leerling afneemt. De versies zijn zodanig geconstrueerd dat ze even moeilijk zijn. In de praktijk blijkt soms de ene versie net iets moeilijker of makkelijker te zijn dan de andere versie, maar voor deze verschillen is gecorrigeerd in de berekening van de vaardigheidsscore en daarmee ook voor de uiteindelijke normscores.
Op deze manier is het eenvoudig om opbrengstgericht werken: uit de diagnostische analyses blijkt welke hoofd- en subdomeinen een leerling goed beheerst en wat een leerling minder goed beheerst. Hier kun je vervolgens je lesaanbod op aanpassen. In een later stadium kun je dan met de tweede versie van de toets (dit kan zowel de A- of B-versie zijn) controleren in hoeverre de leerling de behandelde lesstof beheerst.
Voor kleuters hebben wij KleurenSchat en de Begintest. Kleurenschat is een digitaal observatie-instrument waarmee je een inschatting maakt van de receptieve woordenschat van kleuters. Dat gebeurt op speelse wijze: door het kleuren van de juiste figuren in thematische kleurplaten wordt binnen een kort tijdsbestek in kaart gebracht welke woorden een leerling al kent. De verslagen geven je vervolgens handelingsgerichte suggesties waarmee je jouw onderwijs nog beter op jouw kleuters af kunt stemmen. KleurenSchat is primair bedoeld voor leerlingen in de groepen 1 en 2, maar kan ook ingezet worden voor leerlingen in de groepen 3 en 4. De Begintest is een hulpmiddel om bij leerlingen uit groep 2 en 3 van het basisonderwijs te peilen wat hun onderliggende mogelijkheden zijn. Zo kun je in een vroeg stadium bepalen wat je van leerlingen kunt verwachten.
Ja, dat kan. Op initiatief van Stichting Kennisnet is er de afgelopen jaren samen met de diverse partijen in de onderwijsketen gewerkt aan een geavanceerde koppeling: UWLR (Uitwisseling Leerlinggegevens en Resultaten). Met deze standaard kunnen gegevens veilig tussen een educatieve applicatie als het Boom testcentrum en een leerlingadministratiesysteem worden uitgewisseld. Op de site van Edustandaard vind je hierover meer informatie.
Met de UWLR-koppeling worden het Boom testcentrum en het leerlingadministratie- of informatiesysteem (LAS) of de dashboardapplicatie aan elkaar gekoppeld. Je normeert, rapporteert en analyseert Boom LVS-toetsen in het Boom testcentrum. Met de UWLR-koppeling worden de toetsgegevens vervolgens automatisch overgezet naar het LAS of de dashboardapplicatie. Zo profiteer je van de volledige mogelijkheden van beide applicaties, maar voorkom je dubbel werk. Lees hieronder welke mogelijkheden de verschillende applicaties op dit moment bieden.
ParnasSys (Topicus): sinds december 2019 zijn het Boom testcentrum en ParnasSys via UWLR gekoppeld. Wil je gebruik maken van deze koppeling of wil je er meer over weten? Lees in deze handleiding hoe je de koppeling zelf opzet of neem contact op met onze Klantenservice.
ESIS (Rovict): sinds november 2020 zijn het Boom testcentrum en ESIS via UWLR gekoppeld. Voorlopig blijft het ook nog mogelijk om de (genormeerde!) DLE-score van een aantal Boom LVS-toetsen in ESIS in te voeren. Wil je gebruik maken van deze koppeling of wil je er meer over weten? Lees in deze handleiding hoe je de koppeling zelf opzet of neem contact op met onze Klantenservice.
FocusPO (HELDER Onderwijsadvies): sinds begin april 2021 zijn het Boom testcentrum en FocusPO via UWLR gekoppeld. Wil je gebruik maken van deze koppeling of wil je er meer over weten? Lees in deze handleiding hoe je de koppeling zelf opzet of neem contact op met onze Klantenservice.
Plaatsingswijzer: sinds januari 2018 zijn de Boom LVS-toetsen die voor de Plaatsingswijzer relevant zijn, opgenomen in de Plaatsingswijzer. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met onze Klantenservice.
SchoolOAS (Dotcomschool): sinds het schooljaar 2016/2017 zijn het Boom testcentrum en SchoolOAS via UWLR gekoppeld. Eind april 2021 heeft Dotcomschool aan alle aangesloten scholen/besturen en koppelpartners aangegeven per direct te zullen stoppen met alle ontwikkelingen aan SchoolOAS. Het LAS zal per eind december 2021 worden uitgefaseerd. Dotcomschool begeleidt de aangesloten scholen en besturen met de overgang naar een ander LAS. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met de Klantenservice van Dotcomschool.
Eduscope (Unilogic): stand sinds november 2019: Eduscope voert een voorbereidend onderzoek uit dat voor deze koppeling noodzakelijk is. Na afronding daarvan zal duidelijk zijn wanneer Eduscope gereed is om de koppeling met het Boom testcentrum te maken.
Leerwinst (Dotcomschool): stand december 2021: Dotcomschool stopt (zie boven) met haar LAS, SchoolOAS, maar gaat door met de ontwikkeling van Leerwinst. Boom en Dotcomschool zijn in overleg over de mogelijkheden van een koppeling.
TOP dossier (Dotcomschool): stand december 2021: Dotcomschool stopt (zie boven) met haar LAS, SchoolOAS, maar gaat door met de ontwikkeling van TOP dossier. Boom en Dotcomschool zijn in overleg over de mogelijkheden van een koppeling.
Schoolkr8 (voorheen DrieDeePlus): stand december 2021: School360 verwacht voor de kerstvakantie klaar te zijn om de Boom LVS-toetsen in het Schoolkr8-dashboard te kunnen presenteren. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met onze Klantenservice.
Volglijn: stand december 2021: Volglijn heeft de koppeling met Boom testcentrum ingebouwd. Volglijn en Boom gaan in december testen of alle data goed doorkomen en in Volglijn op de juiste manier worden getoond. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met onze Klantenservice.
Staat jouw LAS of dashboard hier niet bij? Laat het ons weten, zodat wij contact met de betreffende applicatie kunnen opnemen.
Boom uitgevers Amsterdam vindt privacy belangrijk en heeft het ‘Convenant Digitale Onderwijsmiddelen en Privacy – Leermiddelen en toetsen’ ondertekend.
Deze toetsen opgenomen in de Regeling screenings- en testinstrumenten lwoo en pro schooljaar 2022–2023 en mogen dus worden ingezet voor verwijzing naar het leerwegondersteunend en het praktijkonderwijs.
Ja, de OSO-codes van de Boom LVS-toetsen zijn in ParnasSys beschikbaar. Landelijk genormeerde toetsen hebben een zogenoemde OSO-code. Deze codes worden gebruikt om toetsresultaten van een leerling uit te wisselen, onder andere wanneer een leerling van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaat of wanneer een leerling van basisschool verandert. Hierdoor kunnen de toetsresultaten van leerlingen dus makkelijk en betrouwbaar worden overgedragen naar andere (leerlingvolg)systemen in het basis- en het voortgezet onderwijs, indien dit systeem ook de OSO-codes hanteert.
Voor dyslectische leerlingen is er bij Begrijpend Lezen, Rekenen-Wiskunde en Spelling ook een vergrote versie van het testboekje of de toetsbladen beschikbaar.
De Boom LVS-toets Rekenen-Wiskunde is een ‘zo context arm mogelijke’ toets. Dat betekent o.a. dat er weinig ‘te lezen’ valt, en de meeste dyslectische leerlingen dus geen hulp(middelen) nodig zullen hebben om de toetsopgaven zelfstandig te maken.
Bovendien geldt bij verschillende toetsen geen tijdslimiet: leerlingen (dyslectisch of niet) mogen er (binnen een redelijke termijn) zo lang aan werken als nodig is. Hiermee wordt het voornaamste deel van de handicap weggenomen.