Boom testcentrum
Boom LVS
Klik op afrekenen om deze bestelling te plaatsen in de webshop van Boom test onderwijs.
Afrekenen Verder winkelen
  • Het Boom LVS
    • Over het Boom LVS
    • De toetsen
    • Advies
    • Wat kost het?
  • Verder oriënteren
    • Informatiebrochure aanvragen
    • Informatiebijeenkomst bijwonen
    • Afspraak maken
  • Meer
    • Artikelen
    • Boeken
    • Kennisbank Boom LVS
    • Ervaringen
  • Contact en service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Over Boom
    • Support

Artikelen

Trefwoorden

Kindvriendelijk toetsen? Zo ervaren kinderen de toetsen van het Boom LVS!

Aan het ontwikkelen van goede leerlingvolgtoetsen gaan veel stappen vooraf en er zijn veel verschillende aspecten om rekening mee te houden. Wat toets je, hoe toets je dat en voor wie maak je de toets? Bij het ontwikkelen van de toetsen van het Boom LVS staat de ervaring van de kinderen op basisscholen centraal. Voor een betrouwbaar resultaat moet een toets goed gemaakt kunnen worden, zonder verwarring en zonder onnodige toetsdruk. Onderzoek naar de ervaring van leerlingen is dus heel belangrijk. Hoe doen we dit en vooral wat levert het op?
Lees meer

Kindvriendelijk toetsen: is dat mogelijk?

Voor veel kinderen is het maken van toetsen een stressvol moment. De tafeltjes gaan uit elkaar, het is muisstil en iedereen gaat driftig van start. En terwijl de tijd verstrijkt neemt voor sommigen de druk om (ook) te presteren toe. Is dat dan eigenlijk wel mogelijk; kindvriendelijke toetsen? Hoewel toetsen misschien nooit het favoriete onderdeel van de leerkracht en leerling zal worden, is er zeker veel mogelijk. In dit artikel geven we voorbeelden van kindvriendelijk toetsen naar aanleiding van wat we bij Boom LVS hebben geleerd.
Lees meer
Tom Braams en Teije de Vos

Whitepaper Boom LVS Spelling: hoe krijg je de meest optimale informatie bij individuele afname?

De Boom LVS-toets Spelling kan niet alleen voor groepsgewijze of individuele niveau- of voortgangsbepaling worden gebruikt, maar is ook in te zetten bij individuele leerlingen die niet op het niveau van de groep presteren. In deze whitepaper beschrijven we welke keuzes je in dat geval kunt maken om naast een niveaubepaling ook de gewenste diagnostische informatie te verzamelen, en hoe je dat op een tijdsefficiënte manier kunt doen. Twee blokken van vijftien woorden is meestal genoeg!
Lees meer
Redactie

Vijf veelgemaakte schrijffouten in groep 3 en 4 en wat je eraan kunt doen

Handschriftonderwijs is in Nederland een ondergeschoven kindje. Iedereen is het erover eens dat het een taak van het onderwijs is om kinderen te leren schrijven, maar tegelijk ontbreken kaders en richtlijnen, waardoor schrijfonderwijs soms tussen wal en schip valt. Dat schrijven met de hand belangrijk is lijdt geen twijfel; er is veel onderzoek naar gedaan. Maar hoe zorg je als leerkracht dat het in de klas de aandacht krijgt die het nodig heeft? Hoe geef je feedback die kinderen werkelijk helpt om beter te schrijven? In dit artikel leggen we vijf veelgemaakte schrijffouten onder de loep en geven we je tips voor hoe je met deze fouten aan de slag kunt gaan. Met gerichte aanwijzingen en wat extra oefeningen in de klas kun je je leerlingen snel weer op het goede (schrijf)spoor zetten.
Lees meer
Redactie

Perfectionisme bij hoogbegaafde kinderen: zo ga je er in de klas mee om

Heb je wel eens hoogbegaafde kinderen in je klas gehad? Dan weet je waarschijnlijk dat deze kinderen hoge eisen aan zichzelf stellen, waardoor ze hard werken, maar soms ook in de problemen komen. Je hebt je misschien wel afgevraagd of hoogbegaafdheid en perfectionisme altijd hand in hand gaan, en wat jij als leerkracht kunt doen om deze bijzondere leerlingen te helpen het beste uit zichzelf te halen zonder eraan onderdoor te gaan. In dit artikel leggen we het verband uit tussen hoogbegaafdheid en perfectionisme en geven we je tips om hier in de klas nog beter mee om te gaan.
Lees meer
Redactie

Vijf manieren om beter les te geven aan perfectionistische leerlingen

Welke leerlingen krijgen in je klas de meeste aandacht? De kinderen die achten en negens halen of degenen die keer op keer onvoldoende scoren? Die laatste groep heeft extra begeleiding nodig, terwijl de eerste zich prima lijkt te redden. Toch zitten er onder deze hoogvliegers kinderen die ernstig lijden aan perfectionisme en faalangst, veroorzaakt door een diepe onzekerheid.
Lees meer
Redactie

Vier dingen over referentieniveaus die je moet weten

Referentieniveaus worden al sinds 2010 gebruikt in het onderwijs. Toch is nog niet iedereen er even bekend mee. Vanaf schooljaar 2020-2021 wordt het nieuwe onderwijsresultatenmodel ingevoerd. Daarin spelen referentieniveaus een hoofdrol. Om je voor te bereiden op dit nieuwe model gaan we in dit artikel in op de basis van referentieniveaus.
Lees meer
Redactie

Hoe bepaal je wanneer je gaat toetsen?

Scholen krijgen steeds meer vrijheid om het onderwijs in te richten zoals zij dat willen. Dat geldt ook voor het afnemen van toetsen. Vroeger had je als school niet zoveel te kiezen: er werd twee keer per jaar getoetst, op vaste momenten. Dat was gewoon hoe het was. Maar nu er steeds meer leerlingvolgystemen zijn waarbij je zelf het toetsmoment kunt bepalen en je van de onderwijsinspectie maar een keer per jaar hoeft te toetsen, is er van alles mogelijk.
Lees meer
Redactie

Zo laat je toetsscores in je voordeel werken

Leerlingvolgsysteemtoetsen: alle scholen gebruiken ze. Hoe vaak er getoetst wordt, verschilt per school. Maar zelfs als je leerlingen een keer per jaar toetst, levert dat een flinke hoeveelheid gegevens op. Die gegevens bevatten een schat aan informatie over het niveau en de ontwikkeling van je leerlingen. Hoe haal je alles uit je toetsresultaten? In dit artikel kijken we naar de verschillende scores die leerlingvolgsysteemtoetsen opleveren, van percentielscore tot I-V-niveau en van DLE-score tot vaardigheidsscore. We leggen uit wat elk type score betekent, en daarna gaan we dieper in op hoe je die scores het beste kunt gebruiken. Naar welke score kijk je in welke situatie? Waar moet je op letten? En welke misvattingen bestaan er over toetsscores?
Lees meer
Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Op de hoogte blijven?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Formulier succes
Formulier foutmelding
Adresgegevens
Boom test onderwijs
Prinsengracht 747-751
1017 JX Amsterdam

Klantenservice
ma-vrij 8.30 – 17.00
020-524 45 14
klantenservice@boomtestonderwijs.nl
Contact
Marion van Hees
toetsadviseur
06-150 148 66
m.vanhees@boom.nl

Heleen de Koning
toetsadviseur
06-542 464 04
h.dekoning@boom.nl
 

Noortje Denteneer
ondersteuning toetsadviseurs
020-215 13 56
n.denteneer@boom.nl
Volg ons
Boom LVS is een uitgave van Boom test onderwijs
Gebruiksvoorwaarden digitale content
Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zakelijk
Disclaimer
© Boom uitgevers Amsterdam