Informatie over Kleurenschat
Doelgroep: basisschoolleerlingen in de groepen 1 en 2; in de groepen 3 en 4 bij vragen over taalontwikkeling
Meetpretentie: in beeld brengen van de receptieve woordenschat
Digitaal observatie-instrument
KleurenSchat is een digitaal, ongenormeerd observatie-instrument waarmee je de receptieve woordenschat van je leerlingen in beeld brengt. Dat gebeurt op speelse wijze: door het kleuren van de juiste figuren in 20 thematische kleurplaten wordt binnen een kort tijdsbestek in kaart gebracht welke woorden een leerling al kent. Er zijn 17 kleurplaten waarin zelfstandige naamwoorden worden gevraagd (‘De muur is blauw’) en 3 platen waarin werkwoorden worden gevraagd (‘Het blauwe poppetje is aan het fietsen’). De verschillende verslagen geven je vervolgens handelingsgerichte suggesties waarmee je het aanbod nog beter op de leerling of de groep kunt afstemmen.
Moedertaal én NT2
KleurenSchat is primair bedoeld voor leerlingen in de groepen 1 en 2 wiens moedertaal het Nederlands is, maar is zeker ook geschikt voor NT2-leerlingen. Ook leerlingen in de groepen 3 en 4 kunnen ermee worden geobserveerd, bijvoorbeeld wanneer er vragen zijn over hun taalontwikkeling.
KleurenSchat kent zeven verschillende versies. Bij elke afname krijgt de leerling automatisch een andere versie aangeboden. Het instrument kan dus desgewenst vaker in een schooljaar worden ingezet. Ook leerlingen die nog niet alle kleuren kennen, of leerlingen die kleurenblind zijn, kunnen KleurenSchat maken.
Coloring Book methode
KleurenSchat is gebaseerd op de nieuwe Coloring Book methode voor het inschatten van taalbegrip. Deze methode is aan de Universiteit Utrecht ontwikkeld door dr. Manuela Pinto en dr. Shalom Zuckerman. De Coloring Book methode is een wetenschappelijk onderbouwde, betrouwbare methode om taalbegrip te testen. Met deze methode is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan; de auteurs gaan daarmee op de Universiteit Utrecht door.